ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2014

2014-12-11 12:33

Και φέτος είχαμε την χαρά της έλευσης και λειτουργίας υπαίθριου λούνα πάρκ στην πλατεία Πλαστήρα της πόλης της Καρδίτσας για την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς 2014/15, που ιδιαίτερα για τα παιδιά της πόλης αποτελεί μια ευχάριστη ανάπαυλα, για τους γονείς τους όμως, συνδράμει και σε λίγο περισσότερο άγχος με δεδομένα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τον Απρίλιο του τρέχοντος χρόνου στο δήμο Ελληνικού Αττικής. 
Κάνοντας μια βόλτα στην πλατεία κατά το στήσιμο διαπιστώσαμε ότι μόνον σε ένα από τα παιχνίδια 'ήταν αναρτημένη δήλωση του ιδιοκτήτη περί της ασφάλειας του παιχνιδιού πιστοποιημένης από την TUV HELLAS S.A. Επίσης, όπως είναι ορατό στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, επιφυλάξεις δημιουργεί ο τρόπος στήριξης και εξασφάλισης των συγκεκριμένων παιχνιδιών, οπότε αναρωτιόμαστε:
1.αν η τοποθέτηση τους πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας και λειτουργίας όπως αυτές αναφέρονται στο πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης που στοιχειοθετήθηκε ύστερα από το προαναφερθέν θανατηφόρο ατύχημα. 
2.αν τα υπόλοιπα παιχνίδια διαθέτουν πιστοποίηση ως προς την καταλληλότητα και την ασφάλεια τους.
3.αν η συγκεκριμένη λειτουργία έχει τύχει αδειοδότησης από το δήμο ή άλλο φορέα καθώς και τον αριθμό πρωτοκόλλου αναφοράς της παραχώρησης χρήσης μια και σε πρώτη διερεύνηση δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουμε κάτι σχετικά με την ύπαρξη του στον συγκεκριμένο χώρο

Καλούμε το Τεχνικό επιμελητήριο Καρδίτσας, να συνδράμει το Δημοτικό Παρατηρητήριο Πολιτών Καρδίτσας (και όλους τους δημότες) και να μας ενημερώσει ΕΓΚΑΙΡΩΣ αναφορικά με την διαπίστωση ή μη, πλήρωσης όλων των παραμέτρων της καλής λειτουργίας – βάσει της τέχνης και της επιστήμης - του λούνα πάρκ .
Η επιστολή αυτή κοινοποιείται :
- στο Τεχνικό Επιμελητήριο Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας
- στον Δήμο Καρδίτσας
- στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο Καρδίτσας

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΔΠΠ)

Μια πρωτοβουλία που δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να γνωρίσουν και να κρίνουν το έργο των δήμων και τη δυνατότητα να παρέμβουν αποτελεσματικά.
Συμπολίτισσες, συμπολίτες
Πρόσφατα ξεκίνησε και στη χώρα μας η προσπάθεια για συγκρότηση Δημοτικών Παρατηρητηρίων Πολιτών (ΔΠΠ) αξιοποιώντας την εμπειρία των Παρατηρητηρίων που λειτουργούν στην Ισπανία με επιτυχία εδώ και δύο χρόνια. 
Το ΔΠΠ έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να γνωρίζουν με συγκεκριμένα στοιχεία το έργο κάθε δήμου. Οι πολίτες αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις υποθέσεις του δήμου και κατανοούν καλύτερα ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν (προς όφελος της κοινωνίας) χωρίς τη δική τους συμμετοχή. Επίσης, όσο περισσότερο συμμετέχουν οι πολίτες, τόσο περιορίζονται οι πιθανότητες παρεμβάσεων οργανωμένων ή ατομικών ιδιοτελών συμφερόντων. 
Για να επιτευχθεί αυτό, δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία καταγράφονται οι αποφάσεις και οι απολογισμοί των δήμων. Τα συγκεκριμένα στοιχεία από το έργο του δήμου παρουσιάζονται στις ανοιχτές συναντήσεις πολιτών και εκεί ο κάθε πολίτης τοποθετείται κρίνοντας το δημοτικό έργο και παρουσιάζοντας τις προτάσεις του. Οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία ή με αυξημένη πλειοψηφία, με σκοπό να διαμορφώνεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Μετά τη συζήτηση στις συνελεύσεις, υποβάλλονται - ηλεκτρονικά ή έντυπα - ερωτήσεις και προτάσεις προς το δήμο. Στη συνέλευση, επίσης, αποφασίζονται οι παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια και η διεκδίκηση συγκεκριμένων αιτημάτων, πάντα μέσα στα πλαίσια του δημοτικού έργου. 
Έτσι με τον τρόπο αυτόν η δημοτική αρχή δεν κρίνεται με βάση την πιθανή κομματική ή πολιτική της προέλευση, αλλά με βάση το έργο της, από ενεργούς πολίτες που δεν έχουν την πολυτέλεια πλέον να παρακολουθούν αμέτοχοι όλα όσα γίνονται και επηρεάζουν την καθημερινότητα τους.
Καλούμε τους δημότες που θα ήθελα να συμμετάσχουν ενεργά στο Δ.Π.Π. του δήμου μας, να επικοινωνήσουν στο e-mail : dppkarditsa@gmail.com